Onderhoud

Onderhoud van uw horloge

Wind een mechanisch horloge altijd op in de richting van de klok. Haal het horloge daarbij van uw pols om het mechaniek zo min mogelijk te beschadigen. Ook al is uw horloge ‘shockproof’, bescherm het altijd tegen harde stoten en schokken. Stel het ook niet bloot aan extreme temperatuurwisselingen. Leg uw horloge bijvoorbeeld niet regelrecht van uw pols op een koud marmeren blad.

Tenzij bij aankoop duidelijk is vermeld dat uw horloge waterdicht is, is het verstandig om uw polshorloge niet te dragen tijdens het douchen of zwemmen. Ook het dragen aan een vochtige pols wordt afgeraden. Komt er toch water of condens in uw horloge, ga er dan mee naar uw horlogemaker of juwelier, ook als het uurwerk het nog doet. Vocht veroorzaakt roest en roest kan uw horloge ruïneren. Als het glas van uw horloge breekt of barst, laat het dan vervangen. Zelfs door een kleine barst in het glas kunnen stof en vocht binnendringen en het binnenwerk beschadigen.

Laat de batterij van uw horloge direct vervangen wanneer hij leeg is. Lege batterijen kunnen lekken en dat is desastreus voor het uurwerk. Vooral mechanische horloges bevatten bewegende onderdelen. Die delen worden gesmeerd met een bijzonder soort olie. Het is aan te raden uw horloge elke twee tot drie jaar te laten reinigen en eventueel van nieuwe olie te laten voorzien.

Probeer nooit uw horloge zelf te repareren! Het uurwerk bestaat uit vele kleine onderdelen en het openen van een horlogekast kunt u dan ook beter aan een deskundige overlaten. Ook voor het onderhoud van uw horloge geldt: vraag uw juwelier om advies, hij of zij zal graag al uw vragen beantwoorden.