Sieraden

Onderhoud van uw sieraden


Goud en zilver
Gouden en zilveren sieraden kunnen schoongemaakt worden met een goede sieradenreiniger of u kunt de sieraden schoon laten maken door de juwelier of goudsmid.
Zilver kan, door zwavelverbindingen – makkelijk zwart worden. Vermijd zwavelhoudende substanties en chloor.
Titanium
Titanium sieraden blijven mooi als ze af en toe in een zeepsopje (bijvoorbeeld van groene zeep) worden gedompeld. Borstel het sieraad hierin voorzichtig schoon met een zachte tandenborstel. Spoel het sieraad daarna af met lauw water en droog het met een flanellen doek.
Voor advies kunt u terecht bij uw juwelier.
Diamant
Diamanten sieraden kunnen dof worden door huidvet, zeep, boter of olie. Ze verliezen zo hun glans, terwijl juist die schittering, dat oneindige spel van licht, diamant zo onweerstaanbaar maakt. Daarom adviseren wij een diamant gemiddeld één keer per maand te reinigen.

Het reinigen kan op een aantal manieren:

Maak in een kommetje een warm sopje met een zacht, vloeibaar (af)wasmiddel. Borstel de diamant hierin voorzichtig schoon met een tandenborstel. Leg hem daarna in een zeef en spoel hem onder warm, stromend water af. Dep hem daarna droog met een zachte, niet pluizende doek.
Een ander huishoudmiddeltje om diamant weer te laten schitteren is een mengsel van ammoniak en water. Maak een oplossing van gelijke hoeveelheden koud water en ammoniak. Leg het sieraad met de diamant hierin en laat het een half uur weken. Haal het sieraad er dan uit en klop voorzichtig met een borsteltje zacht op de voor- en achterkant van de zetting. Haal het nog een keer door de oplossing en laat de diamant, zonder na te spoelen, op een stuk papier drogen.
Vanzelfsprekend kan een diamant ook met een goed merk vloeibare juwelenreiniger worden schoon gemaakt
Uw juwelier of goudsmid heeft tal van uitstekende onderhoudsmiddelen in voorraad. Ook voor het onderhoud van uw sieraden met diamant geldt: vraag uw juwelier om advies, hij of zij zal graag al uw vragen beantwoorden.
Andere edelstenen
Sieraden met edel- en kleurstenen zijn gevoelig voor verschillende soorten zeep en parfums. Ook te fel zonlicht kan een nadelig effect hebben op sommige kleurstenen. Kleurstenen knappen zichtbaar op van een lauw zeepsopje. Borstel de sieraden hierin voorzichtig schoon, spoel ze af en droog ze met een zachte, niet pluizende doek.
Parels en Bloedkoraal
Parels en bloedkoralen leven op als ze zo veel mogelijk op de huid worden gedragen. Huidvet beschermt en verhoogt de glans; het lijkt alsof ze er door worden gepolijst.
Helaas zijn er ook stoffen die de typische, zachte glans verminderen. Zuren zijn hier een voorbeeld van, maar ook transpiratie, cosmetica, haarlak en parfum kunnen uw sieraad beschadigen. Wanneer parels van tijd tot tijd met een vochtige doek (alleen water, nooit een chemisch wasmiddel) worden behandeld glanzen ze weer als vanouds.
Laat uw parel of bloedkoralen snoer, als u het veel draagt, één keer per jaar opnieuw rijgen. Daarbij moet na iedere parel een knoopje worden gelegd. Dit voorkomt dat u parels verliest als het snoer onverhoopt mocht breken.
Handige tips
Draag geen sieraden bij huishoudelijk of ruw werk en bij het sporten. Sieraden kunnen beschadigen door bepaalde schoonmaakmiddelen (chloor/zout) en door te hard stoten. Daarnaast bestaat de kans de sieraden te verliezen.
Het is het beste om sieraden niet los in een lade of doosje te leggen. Sieraden kunnen elkaar beschadigen; berg elk sieraad apart op om krassen te voorkomen.
Stel uw sieraden niet bloot aan te fel zonlicht. Parels en kleurstenen kunnen daardoor verkleuren. Make-up, haarlak en parfum bevatten stoffen die, als ze in aanraking komen met de goudlegeringen, vlekken kunnen veroorzaken op huid en kleding.
Ook parels kunnen hun glans verliezen door dergelijke producten. Het is het beste om sieraden pas op het allerlaatst om te doen.
Laat uw sieraden tenminste een keer per jaar door uw juwelier nakijken. Hij controleert het sieraad op losse zettingen en tekenen van slijtage. Uw sieraad krijgt dan gelijk een professionele schoonmaakbeurt.